Suszone mrozem, czyli liofilizowane owoce, mają wielu miłośników, wszystko dlatego, że są zdrowe i bardzo smaczne. Czym dokładnie jest liofilizacja i jakie zalety mają truskawki, maliny i inne owoce poddane wymienionemu procesowi? Poniżej najistotniejsze informacje. Zachęcamy do lektury!

Czym jest liofilizacja?

Warto zacząć od wyjaśnienia, czym jest liofilizacja żywności. To odkryty kilkaset lat temu proces suszenia przez mrożenie. Jak przebiega?

  • Krok pierwszy to usuwanie wody przez zamrożenie ‒ wszystko odbywa się w niskiej temperaturze (do -50°C) i przy udziale obniżonego ciśnienia.
  • Następnie przeprowadzana jest sublimacja kryształków lodu, polegająca na przejściu lodu w parę wodną ‒ pomijany zostaje proces przejścia lodu w stan ciekły.
  • Ostatni krok to suszenie produktów w temperaturze wynoszącej około  40-50°C.

Dzięki liofilizacji produkty zachowują zachowują swoją świeżość oraz substancje odżywcze.

Zalety liofilizacji

Liofilizowane owoce zyskują coraz większą popularność – nic w tym dziwnego, ponieważ mają wiele zalet, wśród najistotniejszych wymienić możemy takie, jak: 

  • brak konserwantów, wzmacniaczy smaku, barwników
  • liofilizowane produkty zachowują białka, tłuszcze, składniki mineralne, a ubytek witamin jest niewielki
  • owoce, jak również inne, poddane liofilizacji produkty, zachowują swój naturalny smak, są zdrowe i łatwe w przygotowaniu
  • żywność jest zabezpieczona przed zepsuciem.

Czy liofilizacja ma jakieś wady? Jednym minusem są koszty związane z przeprowadzaniem opisywanego procesu. Liofilizacja jest energochłonna i wymaga zastosowania specjalistycznego sprzętu.

Liofilizacja - zastosowanie

Liofilizacji poddawane są  nie tylko owoce, na przykład truskawki, maliny, żurawina, jabłka, ananasy, jagody, śliwki czy mango, ale także warzywa, grzyby, mięso, ryby, wędliny czy całe dania.

Suszona mrozem żywność zachowuje około 6-10% pierwotnej masy, jest więc lekka, bezproblemowa w transporcie i łatwa w przygotowaniu ‒ wystarczy dodać gorącą wodę i możemy cieszyć się smacznym, pełnowartościowym posiłkiem.

Tego typu produkty doskonale sprawdzają się w czasie różnego typu wypraw, przede wszystkim tych ekstremalnych, na przykład podczas zdobywania szczytów górskich. Na taką żywność decydują się alpiniści, żeglarze, himalaiści, żołnierze, osoby uprawiające turystykę pieszą lub rowerową.

Liofilizowane owoce są natomiast znakomitym dodatkiem do deserów, płatków, musli, ciast i ciastek, stanowią też dobry zamiennik dla słodyczy - wszystko to sprawia, że na ich zakup decydują się cukiernie, restauracje, piekarnie, a także  osoby prywatne.

Podsumowanie

Liofilizowane owoce to owoce suszone mrozem. Truskawki, maliny, jagody i inne owoce poddane wymienionemu procesowi są zdrowe i smaczne. Podczas liofilizacji nie stosuje się konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku.

Suszone mrozem owoce stanowią doskonałą przekąskę i dobry dodatek do deserów oraz  ciast, są też niezastąpione w czasie podróży i wszelkiego typu wypraw. 

Śledź nas na Facebooku