Owoce kandyzowane do przepyszna, pełnowartościowa opcja na przekąskę w przeciągu dnia. Uniwersalność i apetyczność owoców są wykorzystywane również w różnego rodzaju ciastach i deserach. Na pewno są nam znane jeszcze z czasów naszego dzieciństwa – nasze mamy lub babcie zawsze używały ich do ozdobienia przepysznych ciast albo częstowały nimi zamiast czekoladą. W tym krótkim poradniku opowiemy Ci jak możesz wykorzystać ten pyszny dodatek, o sposobach jego produkcji i jakie wartości odżywcze w sobie zawiera. Zapraszamy do lektury! 

Na czym polega kandyzowanie? 

Kandyzowanie to jeden z najpowszechniejszych sposobów konserwowania owoców. Dzięki temu możemy cieszyć się smakiem owoców kiedy mamy na to ochotę, o każdej porze roku! Stanowią doskonałą alternatywę na przekąskę w szkole lub pracy, fenomenalnie wzbogacają smak ciast lub ciasteczek.

Kandyzowane owoce powstają w wyniku wysmażenia owoców w specjalnym syropie przygotowanym z mieszanki wody i cukru. Następnie, należy je dokładnie wysuszyć i hermetycznie zamknąć w szklanym lub plastikowym pojemniku. Kandyzowane owoce mogą przybierać formę kostki, plasterków lub paseczków – zależy to wyłącznie od naszych preferencji. Procesowi kandyzacji możemy poddać wiele owoców – najczęściej są to wiśnie, morele, rodzynki, pomarańcze, cytryny, banany, śliwki itd. 

Czy owoce kandyzowane tuczą? 

Wątpliwości może budzić zawarty w nich cukier. Otóż, jeżeli będziemy spożywać je z umiarem na pewno nie zaszkodzą poziomowi glukozy w krwi. Z drugiej strony musimy pamiętać o tym, że wszystko co spożywamy w nadmiarze może nam zaszkodzić. Ciekawym faktem jest to, że owoce kandyzowane nie tracą swoich właściwości odżywczych!

Stanowią bardzo bogate źródło wartościowych mikroelementów, witaminy A, wapnia, magnezu, potasu, żelaza i cennego dla naszego układu trawiennego – błonnika. Owoce kandyzowane idealnie sprawdzą się jako kolorowy dodatek nie tylko do deserów, ale również wzbogacą nasze poranne musli – wtedy na pewno nasze śniadanie będzie syte. Do tego dostarczą aromatu i koloru drinkom – idealnym na upalne, słoneczne dni. 

Gdzie mogę zastosować owoce kandyzowane? 

Tak jak wspominaliśmy na początku – owoce kandyzowane to przepyszna alternatywa dla słodyczy zjadanych w ciągu dnia. Kolorowe, kandyzowane owoce na pewno polubią Twoje pociechy – takie owoce będą zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze. Możesz im zapakować do pudełka śniadaniowego do szkoły – wtedy na pewno chętnie po nie sięgną w trakcie przerwy. Kandyzowane owoce upiększą Twoje wypieki – ciasta, ciasteczka, rolady itd.

Takie rozwiązanie możesz też wykorzystać jako zdrową posypkę do lodów. Kandyzowane owoce będą bardzo ciekawie się komponowały z daniami wytrawnymi – fenomenalnie łączą się z farszami warzywnymi i mięsnymi, rybami, serami, pieczywem. W daniach wytrawnych najczęściej stosuje się wiśnię, aronię, śliwkę, rabarbar lub porzeczkę – nadają niesamowitego kontrastu, który sprawi, że nasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu w trakcie spożywania obiadu lub kolacji. 

Śledź nas na Facebooku