Wielu z nas z radością czeka na sezon, w którym w sklepach i na ryneczkach dostępne będą świeże, smaczne, zdrowe truskawki. Wszystkim miłośnikom wspomnianych owoców podpowiadamy, że jesienno-zimową porą wcale nie trzeba rezygnować z takich przyjemności ‒ doskonałym zamiennikiem świeżych truskawek są truskawki liofilizowane. Co warto wiedzieć na ten temat? Poniżej garść informacji. Zachęcamy do lektury! 

Truskawki - smaczne i zdrowe 

Co do tego, że truskawki warto uwzględnić w diecie nie ma wątpliwości, są one smaczne, ale też zdrowe ‒ zawierają sporo witaminy C, witaminy z grupy B oraz witaminę PP. To oczywiście nie koniec, wśród innych zalet truskawek wymienić możemy takie, jak: 

  • pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego
  • zawartość fosforu i wapnia, a co za tym idzie  wzmacnianie zębów i kości 
  • pozytywny wpływ na proces trawienia
  • właściwości oczyszczające i odtruwające 
  • zawartość żelaza, które pozytywnie wpływa na stan cery i włosów  
  • estetyczny wygląd, co dodatkowo zachęca do jedzenia 

Liofilizowane truskawki - dlaczego warto? 

Świeże truskawki nie zawsze są dostępne, ich doskonałymi zastępczyniami są truskawki liofilizowane ‒ liofilizacja to ciesząca się ogromnym zaufaniem metoda konserwacji polegająca na usuwaniu wody z zamrożonego produktu  (wszystko przebiega przy udziale niskiej temperatury i obniżonego ciśnienia). Kolejny etap liofilizacji to sublimacja kryształków lodu ‒ lód przechodzi w parę wodną od razu, z pominięciem fazy stanu ciekłego. Ostatni  etap to suszenie w temperaturze 40-50°C.

Jakie są zalety liofilizacji truskawek, jak również innych owoców?

  • zachowanie wartości odżywczych
  • niewielki ubytek witamin
  • brak ryzyka rozwoju bakterii 
  • brak konserwantów 
  • wyjątkowy smak 

Liofilizowane truskawki - zdrowy dodatek 

Liofilizowane truskawki smakują znakomicie, są doskonałym zamiennikiem słodyczy i słonych przekąsek. Warto zamiast zawierających cukier przysmaków kupić maluchowi, jak i samemu sobie, porcję takich owoców.  

Truskawki liofilizowane możemy dodać do płatków, do kaszy manny, do ciasta, do naleśników czy deseru. Wymienione owoce sprawdzą się także w połączeniu z jogurtem, kisielem, jak również z kompotem czy herbatą. 

Podsumowanie

W sezonie jesienno-zimowym wcale nie musimy rezygnować ze zdrowych, smacznych truskawek. Gdy niskie temperatury dadzą się już we znaki, świeże truskawki, jak również inne owoce, zastąpić możemy owocami liofilizowanymi. Liofilizacja to metoda konserwacji, która sprawia, że owoce zachowują swój smak kształt i aromat, a także właściwości odżywcze i witaminy. 

Smacznego! 

Śledź nas na Facebooku