Orzech brazylijski

7,00 zł
Brutto

Orzechy brazylijskie (najbogatsze w selen). Orzechy brazylijskie są nasionami drzewa z rodziny czaszniowatych zwanego orzesznicą wyniosłą (lub orzesznicą brazylijską czy bertolecją). Orzesznica rośnie w tropikalnych lasach górnego dorzecza Amazonki (głównie Boliwia, Brazylia i Peru). Może osiągać wysokość aż do 50 metrów i jest, co jest bardzo ciekawe, drzewem tzw. wiecznie zielonym. Kwiaty orzesznicy mają wyjątkowo nieprzyjemny zapach, a w każdym z jej owoców znajduje się około 20-24 nasion (tzn. orzechów brazylijskich).

Skład: Orzechy brazylijskie są prawdziwą kopalną witaminy B1, magnezu, fosforu, cynku, manganu, miedzi i selenu Poza tym, orzechy te dostarczają również znaczących ilości żelaza, potasu, wapnia, kwasu foliowego, witaminy B5 i B8 oraz witaminy E.

Waga
Ilość

  • Przed zakupami zapoznaj się z regulaminem sklepu Przed zakupami zapoznaj się z regulaminem sklepu
  •  Wybierz dogodny dla siebie sposób dostawy Wybierz dogodny dla siebie sposób dostawy
  •  Poznaj naszą politykę zwracania zakupionych towarów Poznaj naszą politykę zwracania zakupionych towarów
48 Przedmioty

Komentarze

Napisz swoją opinię

Migdał słupek

Migdały – to nasiona migdałowca największym producentem migdałów jest Kalifornia. Spotkać go można w postaci drzewa lub w formie krzewu. Ma luźną, rozpostartą, jasnozieloną koronę, ciemnobrązową korę pnia, a sześciocentymetrowe, wąskie i lancetowate liście o piłkowanych brzegach opadają przed zimą. Migdały rozwijają się w łupinie otoczonej łuską. Dojrzewanie migdałów powoduje wysychanie i pękanie, odsłaniając łupinę otaczającą migdał. Migdały wysychają w sposób naturalny w łupienie do momentu zbioru. Wyróżnia się migdały słupek, płatek a także w całości.

Skład: Migdały zawierają: tokoferole - witamina E, mangan, magnez, miedź, błonnik, ryboflawinę - witamina B2, białko.

Napisz swoją opinię